Календарь

субота, 10 грудня 2016 р.

10 наукових фактів про українську мову.

10 наукових фактів про українську мову:
1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів
2. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською лише 11.
3. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

4. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед»і «страва». Це була перша у світі згадка українських слів. Відомо два древні артефакти X-XI ст. з українськими надписами. Перший — меч часів Київської Руси знайдений біля Миргорода, датований 1000—1050 роками, на лезі якого викарбуваний надпис — «коваль Людота» (не кузнєц). Другий меч був знайдений у Київському уїзді, датований серединою X століття з надписом на половині клинка — «Слава ...». Інша половина не збереглася.
Назви місяців в українському календарі походять зі старослов'янської мови і єдині що збереглися з часів, коли слов'яни на території плодючих земель сучасної України обчислювали свій календар періодами природних явищ та часом виконання землеробства.
Назви місяців у російському календарі походять від англійських слів (september-сентябрь, december-декабрь) і не мають жодного відношення до слов'янських.
Термін "слов'яни" виник на території України у XI ст. від старослов'янського "слово" з пра-батьківщини полабських слов'ян (сучасна північна земля Гамбурґ), до переселення західних слов'ян у XI ст. на територію Пруссії, Балтії і України - ті що розуміють слово. На противагу "німцям" - німим, ті що не розуміють мови.
"Церковнослов'янська" мова церковної літератури до 1721 року називалась "болгарською".
5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста слов'янська, руська, русинська, жива мова, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва «руська мова». Жива слов'янська мова передається у спадок завдяки усній творчості, фольклору, пісням, міфам, легендам, переказам, народним казкам.
6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П».
7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».
8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. В різних регіонах України використовують свої синоніми.
9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово «вороги» – «вороженьки», яке як правило використовується для зневажливого ставлення до ворогів, замість лайки.

Немає коментарів:

Дописати коментар